Hoe goed zorgt Brexit voor het Verenigd Koninkrijk?

Jarenlang weifelen, aarzelen en twijfelen gingen vooraf aan de uiteindelijke onzekere beslissing van het Verenigd Koninkrijk om toch maar de EU te verlaten. Met een kleine meerderheid is ze genomen na een referendum op 1 februari 2020, waarbij de Engelsen zelf ook niet goed wisten waarvoor ze moesten stemmen. Het was ook best onlogisch om voor zo’n belangrijk referendum niet een uitslag van 2/3 te vragen om een beslissing over de hele toekomst van het land op te baseren. Hoe goed heeft Brexit voor het Verenigd Koninkrijk uitgepakt?

Een aantal maal heb ik pogingen gedaan om iets te begrijpen van de wirwar aan onmogelijk ingewikkelde afspraken die er met enórme moeite zijn gemaakt tussen Brussel en Londen. Omdat Noord-Ierland dus ook niet meer bij de EU behoort, hebben ze daar toch maar één rijstrook op de weg vanuit de veerboot gemaakt, waar iedereen die niet naar Ierland gaat, op mag. Windsor Framework heet deze regel. Maar eigenlijk is dat niet voldoende controle en nu moet er weer controle aan de Ierse grens zijn. En dat is ook niet chill, want het is toch wel één eiland eigenlijk en daar wil je toch geen grenscontroles. Die geven ook groot oponthoud en vette irritatie.

En zo heb je nog wel meer van die onlogische regelingen en toestanden in het Verenigde Koninkrijk nu. Het land hád al een hoop uitzonderingen in z’n EU-lidmaatschap, zoals die eeuwige mijlen en stenen (gewicht) van ze. En het rijden aan de linkerkant van de weg. Ergens las ik eens dat er ook Britten waren die heel graag de Brexit wilden, omdat … ze dan weer fish and chips uit een krantenpapiertje konden eten. Een oude Britse traditie, die niet meer mocht om redenen van hygiëne. Helaas bleek het achteraf een VK-wet te zijn, maar het geeft wel de verwarring onder de bevolking aan ten tijde van de twijfel over de Brexit ja de nee.

 

Enorme inkomensverschillen

Het VK heeft altijd al erg te kampen gehad met gigantische verschillen in inkomen tussen de rijken en de gewone bevolking. De laatste heeft nauwelijks te eten, woont in verpauperde wijken vol ongezellige en lelijke nauwe stenen huisjes of in verschrikkelijke en tot en met gehorige Bijmerachtige flats en eet zo ongezond als het maar kan. 

De Britten hadden erg gehoopt dat dat zou verbeteren als ze de Europese Unie zouden verlaten, maar die hoop werd niet bewaarheid. Het probleem van de armoede is dan ook al veel en veel ouder dan die paar decennia. Het is verergerd door de veel te grote immigratie uit niet-Europese landen, die dan wel weer met de EU te maken had, maar die in de laatste vier jaar niet gedaald is. 

Meerdere premiers hebben gepoogd het land weer tot logica te brengen en de levensgrote economische gaten te vullen. David Cameron en Theresa May (voor de Brexit nog) en tijdens en erna Boris Johnson, Liz Truss en nu Rishi Sunak. Het lukt niemand het land weer bijeen te vegen en het volk aan meer inkomen te helpen. Shell kan dan wel naar Engeland zijn verhuisd vanuit het zeurende Nederland, maar één bedrijf kan een heel land niet overeind houden. Het financiële hart van het VK, London City, leed geduchte schade doordat veel bedrijven verkasten en dat deed de economie geen goed. Het land heeft de verliezen in vier jaar tijd zelfs niet een beetje kunnen rechttrekken. 

 

Eigen controle over het land

De Britten wilden graag de controle terug over hun land, want als ietwat verder afgelegen eiland waren ze niet zo gewend aan samen-delen en dat soort dingen. Ze vonden dat geven en nemen met de EU-top en de rest van de toen 28 EU-landen maar een hoop heisa en vergaten dat ze niet alleen maar controle over sommige facetten van de politiek kwijtraakten, maar ook subsidies ontvingen voor bijvoorbeeld landbouw en ze stukjes buitenlandse politiek samen met de andere leden konden oplossen. Precies de reden waarom sommige mensen in Nederland ook roepen om Nexit. Geven en nemen ís ook niet eenvoudig, ook als je geen eiland bent. 

In The Independent staat een opiniestuk over het feit dat Engelse reizigers vanaf volgende herfst vingerafdrukken en een gezichtsscan moeten laten afnemen als ze de EU binnen willen. Ook niet echt vrijheid, argumenteert de schrijver, Femi Oluwole. Verder meldt de krant dat er angst bestaat voor vervuiling van rivieren, nu het VK de EU-regels over het milieu aan de kant zet. Verder heeft Jeremy Hunt een bankendeal met Zwitserland gesloten, want de oude via de EU was niet meer geldig. De afspraak maakt mogelijk dat Zwisterse bedrijven zich in het VK vestigen en omgekeerd en dat moet zorgen voor een opkikker van London City, het financiële hart van het Verenigd Koninkrijk. 

Eigenlijk moeten er nieuwe wetten komen over alles waar eerder de EU bij betrokken was. Milieuzaken, landbouw, buitenlandse zaken, immigratie, defensie, zakelijke afspraken met andere landen waarmee zaken wordt gedaan over grenstarieven, concurrentiebedingen enzovoort. Sommige daarvan zullen positief uitvallen, andere negatief. 

 

Zouden we het Verenigd Koninkrijk nog terugzien in de Europese Unie?

Ondertussen vindt 55% van de Britten de Brexit toch achteraf bezien maar een fout geweest en staat 30% er nog altijd achter. Dat is een groter verschil dan de povere 51% die het VK over de streep der Brexit sleepte. Maar terug in de EU is een moeilijk onderwerp. Er zijn zoveel politici gevallen om die Brexit, dat Sunak er niets van wilde horen een paar weken terug van Ursula von der Leyen, die het aankaartte tijdens een gesprek. Dit is wat de meeste mensen in het VK er momenteel over denken en aangezien je de toekomst niet kunt voorspellen, weet ik ook niet wat het land gaat doen. Maar dát er heel hard iets moet gebeuren om vooral een einde aan de armoede te maken, is heel zeker. 

 


Bronnen:

Na bijna 4 jaar baalt […], Eenvandaag
Brexit: what are the Northern Ireland […], BBC
Brexiteer looking forward to […], London Economic
Brexit will really start to bite us in 2024, The Independent
Fears for river pollution […], The Independent
Jeremy Hunt strikes banking deal with Switzerland, The Independent
Sunak rejects Von der Leyen’s comments […], The Guardian

 

 

donation for Insider Times 

 

 

 2. Donation at Whydonate (iDeal is possible)

 

 

Subscribe to the newsletter, so you will receive new articles in your e-mail:

 

 

Here underneath you can like, share and give a nice reaction!

 

Chará Ypsilanti

Chará Ypsilanti was born in Athens as a princess from the Byzantine Imperial Ypsilantis family. She was sold to the Netherlands as a child and tortured by the Satan Cult. // Chará fought back. Obtained a Master's degree in Philology, studied music and speaks 11 languages. A proud mom of two boys she is a singer, a teacher, a business owner and a trauma therapist. Her husband Costas is kept away from her and the kids by the Dutch state, who blocks her from having any income. // Chará gives unique information on this website, known only by political leaders whom she all knows. You can support her for her hard fight by donating, subscribing to her news and sharing her work.

Give a nice reaction: